Chlebek marchewkowy


Ciasto, które idealnie wpisuje się w kategorię #comfortfood. Rozgrzewa niczym najmilszy koc, otula korzennym aromatem, rozpieszcza podniebienie mięciutką konsystencją, uszczęśliwia żołądek wspaniałym smakiem. Jeden z najlepszych i najprostszych sposobów na przetrwanie listopada i walkę z przesileniem. Gwarantuję, że żaden, nawej najbardziej ponury, jesienny dzień nie będzie Wam straszny :]

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 200 g orzechów pekan
  • 2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki

Ponadto:

  • cukier puder do opruszenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do ich połączenia. Dodajemy orzechy, mieszamy.
Uzyskaną masę przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy (ja użyłam formy keksówki o wymiarach 14 x 28 cm). Pieczemy około 40 minut w temperaturze 175 stopni (do tzw. „suchego patyczka”). Odstawiamy do przestygnięcia.
Opruszamy cukrem pudrem.

Smacznego :]

ciasto marchewkowe

chleb marchewkowy

ciasto marchewkowe z orzechami

Zapisz

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress