Chałka drożdżowa z wanilią


Chwytajcie za długopisy i dopisujcie do listy zakupów poniższe produkty. No chyba, że nie chcecie poczuć w sobotni poranek kuszącego zapachu drożdżowego ciasta i wcale nie miacie ochoty celebrować śniadania, kosztując miękkiej i puszystej chałki o cudownym aromacie wanilii?  Tak też sądziłam ;] No to notujcie:

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 125 g masła
  • 2 duże jaja
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii bourbon
  • 150 g drobnego cukru
  • 30 g świeżych drożdży

Składniki na dużą ilość kruszonki:

  • 50 g masła
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru

Zagniatamy i kruszymy. Jeżeli czujemy, że konsystencja jest zbyt sucha i sypka, dodajemy odrobinę więcej masła, jeżeli zbyt maślana i zbita, dodajemy odrobinę więcej mąki i cukru.

Przygotowanie:

Przygotowujemy zaczyn. Do dużego naczynia wlewamy ciepłe mleko i dodajemy pokruszone drożdże, następnie mąkę, cukier i mieszamy trzepaczką. Przykrywamy ściereczką kuchenną i zostawiamy (najlepiej w ciepłym miejscu) do podwojenia objętości (około 30 minut). Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i solidnie wyrabiamy mikserem, wykorzystując końcówki – świderki. Ciasto powinno być dość puszyste i elastyczne. Blaszkę keksówkę (25-30 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej przygotowaną masę. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę i nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Po wyrośnięciu ciasta posypujemy jego wierzch wcześniej przygotowaną kruszonką. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 45 min. w temperaturze 170 stopni (ja wykorzystałam funkcję termoobiegu). Odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy z ulubioną konfiturą lub powidłami.

Smacznego :]

chałka

 

drożdżowa chałka

ciasto drożdżowe

 

 

 

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress