Cantuccini z migdałami


Biscotti (cantuccini) – włoskie połączenie smaku maślanych ciasteczek, kruchości sucharków i aromatu pieczonych orzechów. Chrupiące (ale nie twarde!), intensywnie migdałowe, o cudownym, bożonarodzeniowym zapachu. Rewelacyjnie komponują się z zimową herbatą lub grzanym winem. Tak właśnie smakują Święta w Italii :]

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru (w tym 2 torebki cukru migdałowego – 2x 16 g)
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka migdałów (można poprzecinać je na połówki, ale nie trzeba)

Przygotowanie:

2 jajka i cukier (razem z migdałowym) ubijamy na średnich obrotach przez około 5 minut do otrzymania jasnej, pienistej konsystencji. Dodajemy rozpuszczone wcześniej masło i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy chwilę na małych obrotach do połączenia składników. Wsypujemy migdały, mieszamy.

Przygotowaną masę wstawiamy na 20 min. do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni, wykładamy blachę papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki, formujemy z niego dwa podłużne walki o średnicy około 4 cm (ciasto będzie się bardzo lepiło, można je lekko oprószyć mąką, ale nie jest to konieczne) i układamy na blaszce w odległości około 8 cm od siebie. Ubijamy trzecie jajko i smarujemy nim uformowane wałki. Pieczemy około 25-30 minut do uzyskania złotego koloru.

Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Zmniejszamy temperaturę do 165 stopni. Upieczone wałki kroimy w ukośne plastry o grubości około 1 cm i z powrotem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut, zyskają wtedy kruchość. Studzimy przed podaniem.

Smacznego :]

cantucci-z-migdalami

 

swiateczne-biscotti

biscotti-amaretto

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress