Całuski zwane oponkami


Dlaczego całuski? Bo są tak wspaniałe jak sto najsłodszych całusów. Dlaczego oponki? Bo im więcej ich zjemy, tym bardziej zaczniemy przypominać ludzika Michelin ;] Na szczęście do sezonu bikini jeszcze daleko. Poza tym karnawał jest od tego, żeby zaszaleć. Również kulinarnie :]

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 3 jaja
  • ½ szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej (przesianej)
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Ponadto:

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Twaróg rozgniatamy widelcem. Łączymy z pozostałymi składnikami, zagniatamy. Stolnicę posypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1-1,5 cm. Przy pomocy dwóch kieliszków o różnej średnicy (polecam kieliszek do wina oraz do wódki) wycinamy kółka z dziurką w środku.
W wysokiej patelni lub garnku podgrzewamy olej. Całuski smażymy na złoto z obu stron. Odkładamy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :]

 

 

 

całuski

oponki z twarogiem

całuski z twarogiem

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress