Bułeczki z nutellą (scones)


Scones – malutkie, brytyjskie wypieki, które stanowią słodki kompromis pomiędzy bułeczką, a ciastkiem. Z uwagi na niewielką zawartość drożdży, są zdecydowanie bardziej kruche od tradycyjnego pieczywa. Świetnie smakują z konfiturami lub słodkimi kremami. Ponadto, przed upieczeniem do masy możecie dodać rodzynki lub orzechy. Ja upiekłam klasyczną wersję scones, które przełożyłam nutellą, uzyskując coś na kształt mini burgerów. Taka opcja fajnie sprawdzi się nie tylko na weekendowe śniadanie, ale także jako przekąska na imprezie :]

Składniki:

  • 225 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 25 g masła
  • 4 g suchych drożdży
  • 50 g drobnego cukru do wypieków

Ponadto:

  • nutella do przełożenia (przepis na domową wersję znajdziecie tutaj)
  • mąka do podsypania ciasta
  • pikery do dekoracji

Przygotowanie:

Mleko i masło podgrzewamy w rondelku na niskiej mocy palnika aż do rozpuszczenia.
W mijsce umieszczamy przesianą mąkę, drożdże i cukier. Dodajemy podgrzane mleko z masłem. Dokładnie wyrabiamy w robocie kuchennym (końcówka – hak) lub ręcznie. Przykrywamy miskę od góry i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Lekko wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką. Wałkujemy na grubość 2 cm. Przy pomocy wykrawaczki o średnicy 3-4 cm wycinamy okrągłe bułeczki. Układamy je na papierze do pieczenia zachowując 4-cm odstępy.

Pieczemy około 15 minut do zezłocenia. Odstawiamy do przestygnięcia. Kroimy na pół i przekładamy nutellą. Dekorujemy ozdobnym pikerem.

Smacznego :]

bułeczki z nutellą

bułeczki scones

bułeczki scones z nutellą

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress