Brownies z kremem piernikowym
Kochani Ciastkożercy,
Wraz z przepisem na czekoladowo-piernikowe renifery przesyłam Wam najsłodsze życzenia świąteczne. Niech tegoroczne Boże Narodzenie będzie dla Was czasem przepełnionym spokojem, rodzinnym ciepłem i radością. Mam nadzieję, że szczeście zagości nie tylko na Waszych podniebieniach, ale przede wszystkim w sercach. Wesołych Świąt!
Składniki na ciasto (na 24 porcje):
- 115 g masła
- 170 g gorzkiej czekolady (ja wykorzysta łam 100 g gorzkiej oraz 70 g mlecznej)
- 25 g dobrej jakości kakao
- 3 duże jajka
- 200 g cukru trzcinowego
- 140 g mąki
Ponadto:
- 300 g kremu piernikowego speculoos (przepis tutaj)
- 24 czerwone M&Msy
- 24 precelki
- 24 par cukrowych oczu
- 20 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
W rondelku, na niskiej mocy palnika, rozpuszczamy masło. Dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z palnika, wsypujemy kakao, dokładnie mieszamy trzepaczką, rozcierając ewentualne grudki.Przygotowaną masę czekoladową przelewamy do miski. Stopniowo dodajemy jajka, miksując na najwyższych obrotach. Następnie dosypujemy mąkę oraz cukier, miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników.
Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przekładamy masę brownie. Na ciasto wykładamy równomiernie porcje kremu piernikowego, zachowując w miarę równe odstępy.
Pieczemy około 35 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na 12 kwadratów, a następnie każdy kwadrat na 2 trójkąty.
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w „kąpieli wodnej” – tj. podgrzewamy czekoladę w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!). Precelki kroimy na pół.
Przy pomocy rozpuszczonej czekolady na każdą porcję brownie przyklejami 1 M&Msa (nos renifera), cukrowe oczy oraz rogi z precelków. odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego :]