Brownie z masłem orzechowym
Ale ciacho! Super-czekoladowe, z kraterami wypełnionymi masłem orzechowym, a na wierzchu pieczone fistaszki! Do tego polewa z kajmaku lub domowego karmelu. Coś wspaniałego! Dawno nie jadłam tak sycącego wypieku. Świetny kop na poranne rozruszanie i solidna dawka energii na codzienne wyzwania, zwłaszcza te poniedziałkowe… ;]
Składniki:
- 115 g masła
- 170 g gorzkiej czekolady (ja wykorzysta łam 100 g gorzkiej oraz 70 g mlecznej)
- 25 g dobrej jakości kakao
- 3 duże jajka
- 200 g brązowego cukru
- 140 g mąki
- 3/4 słoika masła orzechowego (gładkiego)
- 150 g fistaszków
Ponadto:
- masa kajmakowa lub domowy karmel
Przygotowanie:
W rondelku, na niskiej mocy palnika, rozpuszczamy masło. Dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z palnika, wsypujemy kakao, dokładnie mieszamy trzepaczką, rozcierając ewentualne grudki. Przygotowaną masę czekoladową przelewamy do miski. Stopniowo dodajemy jajka, miksując na najwyższych obrotach. Następnie dosypujemy mąkę oraz cukier, miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników.
Formę o wymiarach około 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przekładamy masę brownie. Na cieście układamy równomiernie kleksy z masła orzechowego. Posypujemy fistaszkami.
Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia.
Przed podaniem polewamy podgrzaną masą kajmakową lub domowym karmelem.
Smacznego :]
Z takim ciastem można śmiało stawiać czoło poniedziałkom
Czekolada i masło orzechowe to już prawdziwa rozpusta:)
Moje oczy właśnie przeżywają orgazm,a kubki smakowe wariują, chociaż nie zdążyły poznać smaku! Kocham Brownie i kocham masło orzechowe, czy właśnie odnalazłam niebo?
Mam wielką nadzieję, że tak! 😀
Smakowo ciasto wyszło super! Ale jakieś niskie
Czy nie powinno być tam proszku do pieczenia?
Nie, do brownie nie dodaje się proszku do pieczenia. Są to z reguły niskie i ciężkie ciasta.