Brownie z masłem orzechowym


Ale ciacho! Super-czekoladowe, z kraterami wypełnionymi masłem orzechowym, a na wierzchu pieczone fistaszki! Do tego polewa z kajmaku lub domowego karmelu. Coś wspaniałego! Dawno nie jadłam tak sycącego wypieku. Świetny kop na poranne rozruszanie i solidna dawka energii na codzienne wyzwania, zwłaszcza te poniedziałkowe… ;]

Składniki:

  • 115 g masła
  • 170 g gorzkiej czekolady (ja wykorzysta łam 100 g gorzkiej oraz 70 g mlecznej)
  • 25 g dobrej jakości kakao
  • 3 duże jajka
  • 200 g brązowego cukru
  • 140 g mąki
  • 3/4 słoika masła orzechowego (gładkiego)
  • 150 g fistaszków

Ponadto:

Przygotowanie:

W rondelku, na niskiej mocy palnika, rozpuszczamy masło. Dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z palnika, wsypujemy kakao, dokładnie mieszamy trzepaczką, rozcierając ewentualne grudki. Przygotowaną masę czekoladową przelewamy do miski. Stopniowo dodajemy jajka, miksując na najwyższych obrotach. Następnie dosypujemy mąkę oraz cukier, miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników.
Formę o wymiarach około 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przekładamy masę brownie. Na cieście układamy równomiernie kleksy z masła orzechowego. Posypujemy fistaszkami.
Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia.
Przed podaniem polewamy podgrzaną masą kajmakową lub domowym karmelem.

Smacznego :]

brownie snickers

brownie z masłem orzechowym 1

brownie z fistaszkami

8 Comments

  1. Moje oczy właśnie przeżywają orgazm,a kubki smakowe wariują, chociaż nie zdążyły poznać smaku! Kocham Brownie i kocham masło orzechowe, czy właśnie odnalazłam niebo?

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress