Brownie z kajmakiem i pekanami


Naprawdę cieżko nie zakochać się w tych amerykańskich, mocno-czekoladowych kwadratach, przez które przebija się gęsta masa kajmakowa i pieczone pekany. W trakcie pierwszego gryza powaliły moje kubki smakowe na łopatki i sprawiły mnóstwo cukierniczej radości. Być może dlatego, że tak bardzo lubię pekany, a może dlatego, że dzień bez czekolady jest dla mnie dniem straconym ;] Mam nadzieję, że i Wam zasmakują :]

 Składniki (na 16 porcji):

  • 115 g masła
  • 170 g gorzkiej czekolady (ja wykorzysta łam 100 g gorzkiej oraz 70 g mlecznej)
  • 25 g dobrej jakości kakao
  • 3 duże jajka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 140 g mąki
  • 300 g masy kajmakowej
  • około 80-100 g orzechów pekan

Przygotowanie:

W rondelku, na niskiej mocy palnika, rozpuszczamy masło. Dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z palnika, wsypujemy kakao, dokładnie mieszamy trzepaczką, rozcierając ewentualne grudki.Przygotowaną masę czekoladową przelewamy do miski. Stopniowo dodajemy jajka, miksując na najwyższych obrotach. Następnie dosypujemy mąkę oraz cukier, miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników.

Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przekładamy połowę masę brownie. Na ciasto wykładamy porcje masy kajmaowej, zachowując w miarę równe odstępy. Końcówką widelca tworzymy zygzaki, rozprowadzając masę kajmakową po całym cieście. Nastepnie na wierzchu ciasta układamy orzechy pekan.

Pieczemy około 35 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Podajemy pokrojone w kwadraty.

Smacznego :]

 

 brownie kajmak pekany

brownie z kajmakiem

brownie z pekanami

2 Comments

    • Jeżeli posiadasz trzepaczkę i silną rękę – jak najbardziej :) Najważniejsze, żeby składniki połączyły się w jednolitą, bezgrudkową masę.

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress