Brioszka dyniowa
Drożdżowe, odrywane bułeczki, które ujmują swoją delikatnością i miękkością. Najlepsze lekko ciepłe, podane z masłem, miodem, kremem czekoladowym lub ulubioną konfiturą. Idealne na weekendowe, rodzinne śniadanie. Straaaaasznie pyszne, zwłaszcza w halloweenowej odsłonie :]
Składniki:
- 400 g mąki
- 8 g suchych drożdży
- 120 ml mleka
- 150 g masła
- 3 jajka L (w temperaturze pokojowej)
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 200 g puree z dyni (przepis tutaj)
Ponadto:
- mąka do podsypywania ciasta
- mleko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
UWAGA: surowe ciasto musi spędzić kilka godzin w lodówce, więc najlepiej przygotować je wieczorem i chłodzić całą noc.
W rondelku, na małej mocy palnika, podgrzewamy mleko i masło – aż do rozpuszczenia tego drugiego (nie zagotowujemy!).
W misie miksera umieszczamy przesianą mąkę, drożdże, cukier i sól. Dolewamy ciepłe mleko z masłem. Wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego (końcówka hak). Stopniowo dodajemy po 1 jajku, cały czas zagniatając ciasto. Na końcu dodajemy puree z dyni i ponownie wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej, plastycznej masy.
Miskę przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Następnie wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.
Okrągłą formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę lub blat posypany mąką. Lekko spłaszczamy dłonią. Kroimy na 9 w miarę równych części. Każdą porcję formujemy w kulkę i układamy w formie – pierwszą kładziemy po środku, a pozostałe wzdłuż obręczy formy. Wierzch bułeczek smarujemy mlekiem.
Pieczemy 30 minut do pieknego wyrośnięcia i zarumienienia. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podajemy z masłem, miodem, kremem czekoladowym lub konfiturą.
Smacznego :]