Blok z białej czekolady z ciasteczkami
Jeżeli jako dzieci wyjadaliście mleko w proszku lub śmietankę do kawy prosto z torebki, zakochacie się w tym bloku :] Duża ilość białej czekolady, śmietana kremówka, masło, kruche ciasteczka i ten przepyszny, przyklejający się do podniebienia biały proszek. Dowolna forma, trochę miejsca w lodówce i gotowe! Aż ciężko uwierzyć, że ten obezwładniający smakiem i aromatem deser może być tak prosty w wykonaniu. Próbujecie? :]
Składniki:
- 350 g białej czekolady
- 120-150 g pokruszonych ciasteczek (świetnie sprawdzają się herbatniki lub pierniczki)
- 2 szklanki mleka w proszku
- 100 g masła
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
Przygotowanie:
Śmietanę kremówkę, masło oraz połamaną na kostki czekoladę podgrzewamy w rondelku na niskiej mocy palnika. Regularnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy gorącą masę do miski, dodajemy mleko w proszku, mieszamy trzepaczką. Ciasteczka łamiemy na niewielkie kawałki, dodajemy do masy, mieszamy.
Przekładamy do formy keksówki wyłożonej folią aluminiową, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Kroimy w paski. Podajemy schłodzone.
Smacznego :]