Blok czekoladowy z żurawiną


Słodka pozostałość PRL-u. Kakaowa masa z kruchymi herbatnikami i bakaliami. Mi najbardziej smakuje w odsłonie bez orzechów, za to z suszonymi owocami.  Przepisów na blok czekoladowy jest najprawdopodbniej tyle, ile starych zeszytów z zapiskami naszych mam i babć, ale tylko jeden uzależnia od siebie każdą osobę, która go spróbuje. Dzięki uprzejmości Marty – mojej serdecznej koleżanki z pracy,  receptura jest do Waszej dyspozycji. Zróbcie z niej użytek, bo nie tak łatwo było ją zdobyć ;]  Jeżeli dacie radę się oprzeć – pałaszujcie dopiero na drugi/trzeci dzień :]

Składniki:

  • 300 g masła
  • 400 g mleka w proszku
  • 6 łyżek dobrej jakości kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 180 g suszonej żurawainy
  • około 160 g herbatników

Przygotowanie:

W garnku umieszczamy wodę oraz masło, podgrzewamy do rozpuszczenia. Dodajemy cukier i kakao, gotujemy kilka minut regularnie mieszając.
Odstawiamy do przestygnięcia.

Dodajemy aromat waniliowy, a następnie stopniowo dosypujemy mleko w proszku – mieszamy drewnianą łyżką (klasyczna może nam się wygiąć).
Do masy dodoajemy połamane herbatniki i żurawinę, ponownie mieszamy.

Przekładamy do formy keksówki wyłożonej folią aluminiową. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Deser podajemy schłodzony w formie plastrów.

Smacznego :]

blok czekoladowy z żurawiną

blok czekoladowy 1

blok czekoladowy z herbatnikami

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress