Bezowe serduszka na Walentynki


Prosta, szybka w przygotowaniu i niesamowicie urocza przekąska na walentynkową imprezę. Delikatna, subtelna w smaku, o niezwykłej kruchości. Przygotuj, a zostaniesz nałogowym łamaczem bezowych serc!

Składniki na bezę:

  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • różowy lub czerwony barwnik spożywczy – najlepiej w żelu

Przygotowanie:

2 płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając miksowania, a następnie mąkę ziemniaczaną. Przy pomocy wykłaczki przekładamy kilka kropel barwnika do masy, mieszamy (jeżeli uznacie, że piana jest zbyt jasna, nalezy dodac kolejną porcję barwnika – aż do uzyskania satysfakcjonującego koloru).
Uzyskaną masę przekładamy do szprycy i wyciskamy bezpośrednio na przygotowane papiery do pieczenia – nie martwcie się, jeżeli serca wyjdą przekrzywione lub nierówne – po upieczeniu wszystkie będą wyglądały uroczo.
Pieczemy 1,5 godziny, suszymy kilka godzin w uchylonym piekarniku (polecam upiec wieczorem i zostawić w uchylonym piekarniku na całą noc).
Przechowujemy w suchym miejscu, najlepiej w zamykanym pojemniku.

Smacznego :]

walentynkowe beziki

różowe beziki

bezowe serduszka

 

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress