Bezglutenowe babeczki dyniowe


Nie wszyscy mogą świętować Halloween przy pełnych glutenu słodkościach. Na szczęście istnieje wiele alternatyw – na przykład dyniowe babeczki na bazie tartych orzechów i otrebów. Przygotowałam je na jesienną imprezę urodzinową koleżanki, która z glutenem nie może się jakoś dogadać. Nikt z gości nie zorientował się, że nie ma w nich mąki, a sama gospodyni była zachwycona, że narzucona jej dieta może być taka pyszna :]

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki puree z dyni
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka otrębów
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 czubata łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Wszystkie skladniki na muffinki umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do ich połączenia.
Przekładamy do papilotek (do 7/8 wysokości papilotki). Pieczemy około 15-20 minut – babeczki powinny mieć kolor złocisto-brązowy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Przekładamy do szprycy i przy jej pomocy dekorujemy wierzch babeczek.

Smacznego :]

bezglutenowe babeczki z dynią

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress