Banoffee Jar
Banoffee Pie to jeden z moich ulubionych deserów. Największą miłością darzę jego ekspresową, porcjowaną wersję na bazie pokruszonych ciasteczek. A potem już coraz lepiej – kajmak, banany, kremówka i gorzka czekolada. Takie zestawienie jest skazane na sukces smakowy. A wrażenia wzrokowe wcale nie gorsze :] W moim otoczeniu nie ma już nikogo, kto nie rozkochałby się w tej słodkości – spróbujcie u siebie :]
Składniki (na 8 porcji):
- 1 opakowanie ciasteczek digestive (ok. 160 g)
- 500 g masy kajmakowej (polecam firmy Gostyń)
- 4 banany
- 400 ml śmietany kremówki
- 30 g startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Potrzebujemy 6 niewysokich słoików (o pojemności 200-250 ml). Na dnie każdego z nich umieszczamy pokruszone ciasteczka digestive. Następnie układamy warstwę masy kajmakowej. Później plasterki banana. Przykrywamy ubitą śmietaną kremówką i posypujemy startą czekoladą. W razie potrzeby powtarzamy warstwy.
Chłodzimy w lodówce.
Smacznego :]
Pingback: Banoffee jar – Mada w kuchni
Przepyszny deser
To prawda. Nie znam osoby, która by odmówiła sobie tej słodkości :]