Bananowy baton z płatkami owsianymi i orzechami


Staracie się odżywiać racjonalnie (często resztkami silnej woli) i z sentymentem wspominacie czasy beztroskiej konsumpcji kalorycznych batonów? Jeżeli tak, to wiem jak osłodzić Wam trwanie w dietetycznych postanowieniach. Banan, płatki owsiane, orzechy włoskie i gorzka czekolada stanowią nie tylko apetyczne połączenie, ale przede wszystkim źródło minerałów, witamin, błonnika, potasu, fosforu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy, tryptofanu (to z niego produkowana jest serotonina) i wielu innych dobrodziejstw. Oznacza to, że baton szybko dostarczy nam energii i niemal od razu postawi na nogi. Jednocześnie zadba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wpierając go w walce ze stresem i zmęczeniem, uchroni mięśnie przed skurczami, w tym najważniejszy z nich – serce, obroni przed wolnymi rodnikami, zadba o nawilżenie skóry i dodatkowo wprowadzi w dobry nastrój i zadowolenie. Nic, tylko jeść :]

chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikamiktóra wprawia nas w dobry nastrój i rozluźnienie)
Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Działają również jak nutri kosmetyk od wewnątrz – dbają o nawilżenie skóry. Mało tego – łagodzą także podrażnienia, spowodowane alergią.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/warto-jesc-owsianke-wartosc-odzywcza-platkow-owsianych_36394.html
Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Działają również jak nutri kosmetyk od wewnątrz – dbają o nawilżenie skóry. Mało tego – łagodzą także podrażnienia, spowodowane alergią.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/warto-jesc-owsianke-wartosc-odzywcza-platkow-owsianych_36394.html
zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie potrafi wytwarzać. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Działają również jak nutri kosmetyk od wewnątrz – dbają o nawilżenie skóry.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/warto-jesc-owsianke-wartosc-odzywcza-platkow-owsianych_36394.html

Składniki:

chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami.Składniki:
  • 3 dojrzałe banany
  • 250 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 270 g płatków owsianych
  • 4-5 łyżeczek miodu
  • 150 g orzechów włoskich

Polewa:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki 36%

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy z cukrem i miodem. Banany rozgniatamy widelcem. Orzechy siekamy lub rozdrabniamy w blenderze,  wsypujemy do miski razem z płatkami owsianymi. Dodajemy rozpuszczone masło z miodem, mieszamy dokładnie łyżka do połączenia składników.

Tradycyjną, prostokątną blachę o wymiarach około 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej przygotowaną masę, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Zostawiamy w blasze do ostygnięcia.

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w rondelku razem ze śmietaną kremówką. Polewamy ciasto i zostawiamy do zastygnięcia.

Kroimy na prostokątne kawałki, tak aby powstały batony.

Smacznego :]

bananowy baton z płatkami owsianymi 1

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress