Bananowy baton z płatkami owsianymi i orzechami
Staracie się odżywiać racjonalnie (często resztkami silnej woli) i z sentymentem wspominacie czasy beztroskiej konsumpcji kalorycznych batonów? Jeżeli tak, to wiem jak osłodzić Wam trwanie w dietetycznych postanowieniach. Banan, płatki owsiane, orzechy włoskie i gorzka czekolada stanowią nie tylko apetyczne połączenie, ale przede wszystkim źródło minerałów, witamin, błonnika, potasu, fosforu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy, tryptofanu (to z niego produkowana jest serotonina) i wielu innych dobrodziejstw. Oznacza to, że baton szybko dostarczy nam energii i niemal od razu postawi na nogi. Jednocześnie zadba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wpierając go w walce ze stresem i zmęczeniem, uchroni mięśnie przed skurczami, w tym najważniejszy z nich – serce, obroni przed wolnymi rodnikami, zadba o nawilżenie skóry i dodatkowo wprowadzi w dobry nastrój i zadowolenie. Nic, tylko jeść :]
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 250 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 270 g płatków owsianych
- 4-5 łyżeczek miodu
- 150 g orzechów włoskich
Polewa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki śmietany kremówki 36%
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy z cukrem i miodem. Banany rozgniatamy widelcem. Orzechy siekamy lub rozdrabniamy w blenderze, wsypujemy do miski razem z płatkami owsianymi. Dodajemy rozpuszczone masło z miodem, mieszamy dokładnie łyżka do połączenia składników.
Tradycyjną, prostokątną blachę o wymiarach około 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej przygotowaną masę, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Zostawiamy w blasze do ostygnięcia.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w rondelku razem ze śmietaną kremówką. Polewamy ciasto i zostawiamy do zastygnięcia.
Kroimy na prostokątne kawałki, tak aby powstały batony.
Smacznego :]