Bananowe duszki na patykach
Bananowe duszki, to dziecinnie proste lizaki, których tworzenie, a nastepnie zjadanie przypadnie do gustu nie tylko dzieciom :] Fantastyczny pomysł na rodzinne spędzenie czasu w klimacie halloween. Pyszne banany w chrupiącej skorupce z białej czekolady, ponadziewane na papierowe słomki to także świetna propozycja na październikową imprezę dla znajomych. Tak słodkich duszków na pewno jeszcze nie widzieli ;]
Składniki:
- 3 banany
- 200 g białej czekolady
- 3-4 kostki gorzkiej czekolady
- 6 papierowych słomek lub patyczków do lizaków
Przygotowanie:
Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w mikrofalówce lub kapieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!).
Banany obieramy ze skórki i kroimy na pół. Następnie każdą połówkę banana nadziewamy na papierową słomkę (lub patyczek).
Obtaczamy w białej czekoladzie, odstawiamy na deskę wyłożoną folią alumiową i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Rozpuszczamy gorzką czekoladę (w taki sam sposób jak w przypadku białej). Przy pomocy wykłaczki lub silikonowego pisaka malujemy bananowym duszkom oczy oraz buzie. Uwaga – czekolada będzie szybko zastygać! No i gotowe :]
Smacznego :]
Proste i efektowne
Super!
Dziękuję! Proste pomysły czasami okazują się najlepsze :]