Bananowe blondie z orzechami


O moim uwielbieniu do brownies zdążyliście się już przekonać niejednokrotnie. W dniu dzisiejszym rodzina przepisów na różne odsłony tego wypieku powiększa się o kolejną propozycję. Tym razem z wykorzystaniem białej czekolady i bananów. Ciasto w dalszym ciągu jest ciężkie, wilgotne i zbite. Zwiększa się jednak jego słodycz. Smak samego blondie jest dość jednorodny i może wydawać się mdły, dlatego dla zachowania równowagi warto zadbać o dodatki, np. bakalie, owoce, masło orzechowe lub krem z gorzkiej czekolady. Coś wspaniałego! :]

Składniki:

  • 60 g masła
  • 200 g białej czekolady
  • 230 g mąki
  • 1 duże jajko
  • 2 duże, bardzo dojrzałe banany
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 20 połówek orzechów pekan

Przygotowanie:

Kwadratową formę o wymiarach około 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem na papkę.
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku wraz z masłem. Przelewamy do miski, odstawiamy do przestygnięcia. Wbijamy jajko, dodajemy rozgniecione banany, mąkę oraz szczyptę soli. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy do formy. Na wierzchu układamy orzechy z zachowaniem równomiernych odstępów.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

blondie

blondie z bananami

blondie bananowe

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress