Babka pomarańczowa


Jeżeli znudziły się Wam klasyczne babki i chcielibyście zaskoczyć swoich gości nowym wypiekiem, ale wciąż wpisującym się w wielkanocną tradycję, to jest przepis właśnie dla Was :] Puszyste ciasto o intensywnym, cytrusowym aromacie, przykryte plastrami pomarańczy i cukrową skorupką. Efektowny wygląd, piekny zapach i wspaniały smak. Niczego więcej nie trzeba, aby uczynić świąteczny stół wyjątkowym :]

Składniki:

  • 250 g masła
  • 170 g cukru + 3-4 łyżki do posypania
  • otarta skórka z 2 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 3 jajka
  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

  • 1 pomarańcza pokrojona w cieńkie plastry

Przygtowanie:

Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Masło ucieramy z cukrem oraz skórką z pomarańczy do momentu uzyskania jednolitej, puszystej masy. Nie przerywając miksowania, dodajemy stopniowo jajka, a następnie mąkę. Na koniec dolewamy sok z wyciśniętych pomarańczy, mieszamy.

Przygotowane ciasto przekładamy do formy. Na wierzchu układamy plastry pomarańczy i posypujemy 3-4 łyżkami cukru.
Pieczemy około godziny do tzw. „suchego patyczka”, odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

babka pomarańczowa

ciasto pomarańczowe

babka pomarańczowa 1

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress