Babka pomarańczowa
Jeżeli znudziły się Wam klasyczne babki i chcielibyście zaskoczyć swoich gości nowym wypiekiem, ale wciąż wpisującym się w wielkanocną tradycję, to jest przepis właśnie dla Was :] Puszyste ciasto o intensywnym, cytrusowym aromacie, przykryte plastrami pomarańczy i cukrową skorupką. Efektowny wygląd, piekny zapach i wspaniały smak. Niczego więcej nie trzeba, aby uczynić świąteczny stół wyjątkowym :]
Składniki:
- 250 g masła
- 170 g cukru + 3-4 łyżki do posypania
- otarta skórka z 2 pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 3 jajka
- 350 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
- 1 pomarańcza pokrojona w cieńkie plastry
Przygtowanie:
Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Masło ucieramy z cukrem oraz skórką z pomarańczy do momentu uzyskania jednolitej, puszystej masy. Nie przerywając miksowania, dodajemy stopniowo jajka, a następnie mąkę. Na koniec dolewamy sok z wyciśniętych pomarańczy, mieszamy.
Przygotowane ciasto przekładamy do formy. Na wierzchu układamy plastry pomarańczy i posypujemy 3-4 łyżkami cukru.
Pieczemy około godziny do tzw. „suchego patyczka”, odstawiamy do przestygnięcia.
Smacznego :]