Babka z nutellą
Odpicowana wersja wielkanocnej babki, o której marzą wszyscy, ale tylko dzieci maja odwagę powiedzieć to głośno ;] Żadna tam piaskowa, drożdżowa z rodzynkami czy marmurkowa – spróbujcie wersji z nutellą, a na długo zapomnicie o tradycyjnych, świątecznych recepturach :]
Składniki:
- mały słoik nutelli (230 g)
- 125 g margaryny
- 280 g mąki
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka (białka i żółtka osobno)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Ponadto:
- 150 g nutelli na polewę
- czekoladowe jajeczka do dekoracji
Przygotowanie:
Formę na babkę smarujemy tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Margarynę rozpuszczamy razem z nutellą. Odstawiamy.
Cukier ucieramy razem z żółtkami. Dodajemy nutellę z masłem. Miksujemy.
Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy. Odstawiamy na bok.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą – najlepiej przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki.
Przekładamy do formy. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
150 g nutelli podgrzewamy w rondelku, aby uzyskać bardziej płynną konsystencję. Polewamy wierzch babki. Dekorujemy czekoladowymi jajeczkami.
Smacznego :]
Piekę babkę nutellową z przepisu z Moich Wypieków – jest uwielbiana przez wszystkich:)
Jak nie uwielbiać czegoś, co składa się z nutelli?