Babka z nutellą


Odpicowana wersja wielkanocnej babki, o której marzą wszyscy, ale tylko dzieci maja odwagę powiedzieć to głośno ;] Żadna tam piaskowa, drożdżowa z rodzynkami czy marmurkowa – spróbujcie wersji z nutellą, a na długo zapomnicie o tradycyjnych, świątecznych recepturach :]

Składniki:

  • mały słoik nutelli (230 g)
  • 125 g margaryny
  • 280 g  mąki
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 150 g nutelli na polewę
  • czekoladowe jajeczka do dekoracji

Przygotowanie:

Formę na babkę smarujemy tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Margarynę rozpuszczamy razem z nutellą. Odstawiamy.
Cukier ucieramy razem z żółtkami. Dodajemy nutellę z masłem. Miksujemy.
Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy. Odstawiamy na bok.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą – najlepiej przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki.
Przekładamy do formy. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
150 g nutelli podgrzewamy w rondelku, aby uzyskać bardziej płynną konsystencję. Polewamy wierzch babki. Dekorujemy czekoladowymi jajeczkami.

Smacznego :]

babka nutella

babka z nutellą 2

babka z nutellą

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress