Babka miodowo-dyniowa


To ciasto to prawdziwie jesienny dziwoląg. Niby babka, ale o konsystencji ucierańca. W połowie piernik, ale z glazurą jak w orzechowcu. A do tego jeszcze ta dynia… Jeżeli lubicie wypieki pachnące miodem i rozgrzewające niczym rozpalony kominek, pokochacie tego cudaka od pierwszego kęsa. Nawet jak wyjdzie Wam zakalec, to zawartość blaszki zniknie nim się obejrzycie :]

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 3 jajka L
  • 2/3 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 350 g puree z dyni
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do ciasteczek
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

* szklanka o pojemności 250 ml
** wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Na glazurę:

  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na babkę natłuszczamy odrobiną oleju.

W misce umieszczamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę korzenną. Dodajemy jajka, miód i olej, mieszamy szpatułą lub drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy puree z dyni, ponownie mieszamy. Uwaga – mieszamy cały czas w tę samą stronę, nie zmieniamy kierunku.

Uzyskaną masę przekładamy do formy. Wstawiamy do piekarnika na 35 minut.

W międzyczasie przygotowujemy glazurę. W rondelku rozpuszczamy masło z miodem i cukrem. Dodajemy posiekane orzechy, mieszamy.

Po upływie czasu pieczenia, polewamy wierzch ciasta glazurą i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 10-15 minut – do zarumienienia orzechów. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

babka dyniowa

babka miodowa

ciasto miodowo-dyniowe

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress