Babka majonezowa z nutą wanilii
Ten, kto się skrzywił na samą myśl o majonezie w cieście, nie wie, co uczynił ;] Majonesz to przecież nic innego jak żółtka i olej, czyli podstawowe składniki większości wypieków, a jego charakterystyczny smak jest zupełnie niewyczuwalny. Babka z poniższego przepisu jest bardzo delikatna, puszysta i cudownie waniliowa. Polecam osobom, które od kulinarnych eksperymentów i urozmaiceń wolą tradycyjny smak Wielkanocy. Niech Wam się upiecze! ;]
Składniki:
- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru (w tym dwa opakowania cukru z prawdziwą wanilią)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 czubate łyżki majonezu
- szczypta soli
Ponadto:
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku. Dodajemy majonez, mieszamy trzepaczką (nie miksujemy!). Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy w trzech turach do ciasta, delikatnie mieszamy.
Przygotowane ciasto przekładamy do formy na babkę.
Pieczemy 50 min. w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia.
Oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :]
Pycha! Choć cały czas nie mogę przekonać rodziny, że babka z majonezem może być dobra;)
Ja też miałam ten sam problem! A to przecież nic innego jak tłuszcz i jajka, które standardowo dodaje się do babki