Babka majonezowa z nutą wanilii


Ten, kto się skrzywił na samą myśl o majonezie w cieście, nie wie, co uczynił ;] Majonesz to przecież nic innego jak żółtka i olej, czyli podstawowe składniki większości wypieków, a jego charakterystyczny smak jest zupełnie niewyczuwalny. Babka z poniższego przepisu jest bardzo delikatna, puszysta i cudownie waniliowa. Polecam osobom, które od kulinarnych eksperymentów i urozmaiceń wolą tradycyjny smak Wielkanocy. Niech Wam się upiecze! ;]

Składniki:

  • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru (w tym dwa opakowania cukru z prawdziwą wanilią)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • szczypta soli

Ponadto:

  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku. Dodajemy majonez, mieszamy trzepaczką (nie miksujemy!). Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy w trzech turach do ciasta, delikatnie mieszamy.
Przygotowane ciasto przekładamy do formy na babkę.
Pieczemy 50 min. w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia.
Oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego :]

babka z majonezem

babka majonezowa 1

babka majonezowa 2

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress