Babka cukiniowa
Niezwykle puszysta i mięciutka babka, która swoją delikatność zawdzięcza cukinii. Warzywo, podobnie jak w cieście marchewkowym, zupełnie nie jest wyczuwalne w smaku, a nadaje masie ładnego koloru i zapewnia dłuższą świeżość. W połączeniu z pięknym aromatem skórki cytrynowej tworzy babkę idealną. Mam nadzieję, że znajdzie się także na Waszych, wielkanocnych stołach :]
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
- 125 g rozpuszczonego masła
- 3 jajka L
- 1 szklanka startej cukinii (razem ze skórką)
- skórka otarta z 1 dużej cytryny
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
- masło/olej do natłuszczenia formy
- 9 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Natłuszczamy formę do babki (ja korzystam z silikonowej, która nie wymaga natłuszczania).
Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy sok oraz skórkę z cytryny, a następnie przesianą mąkę oraz proszek. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy startą cukinię, dokładnie mieszamy, rozprowadzając ją po całym cieście.
Uzyskaną masę przekładamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno być zarumienione. Odkładamy do przestygnięcia. Wyjmujemy z formy.
Cukier puder, gorącą wodę i sok z cytryny mieszamy do uzyskania gładkiego lukru. Polewamy wierzch babki. Odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego :]