Babeczkowe pop-cakes
Intensywnie czekoladowe, puszyste mini babeczki z równie czekoladowym kremem. Pieczone w papilotkach do trufli, nadziane na długie wykałaczki i podane w formie lizaków. Słodka zabawa dla całej rodziny. Pyszna alternatywa dla bukietu kwiatów. Świetna przekąska podczas babskiego wieczoru. Uroczy smakołyk na kinderparty. Jednym słowem – polecam! :]
Składniki na babeczki (około 30 sztuk):
- 150 g mąki pszennej
- 110 g miękkiego masła
- 110 g cukru
- 2 duże jajka
- 25 g kakao
- 110 ml maślanki lub kremówki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki śmietany kremówki 36%
Ponadto:
- Perełki do dekoracji
- długie wykałaczki
Przygotowanie:
Formę do mini babeczek wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Składniki na babeczki umieszczamy w jednym naczyniu, miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przekładamy do papilotek (prawie do pełnej wysokości). Pieczemy około 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy krem. Gorzką i mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką. Odstawiamy do przestygnięcia i zgęstnienia.
Uzyskany krem czekoladowy przekładamy do szprycy i wyciskamy różyczkę na każdej babeczce. Ozdabiamy perełkami. Nadziewamy na wykałaczkę, umieszczamy w pojemniku wypełnionym cukrem (świetna podpora dla lizaków).
Smacznego :]