Babeczkowe pop-cakes


Intensywnie czekoladowe, puszyste mini babeczki z równie czekoladowym kremem. Pieczone w papilotkach do trufli, nadziane na długie wykałaczki i podane w formie lizaków. Słodka zabawa dla całej rodziny. Pyszna alternatywa dla bukietu kwiatów. Świetna przekąska podczas babskiego wieczoru. Uroczy smakołyk na kinderparty. Jednym słowem – polecam! :]

Składniki na babeczki (około 30 sztuk):

  • 150 g mąki pszennej
  • 110 g miękkiego masła
  • 110 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 25 g kakao
  • 110 ml maślanki lub kremówki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki śmietany kremówki 36%

Ponadto:

  • Perełki do dekoracji
  • długie wykałaczki

 

Przygotowanie:

Formę do mini babeczek wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Składniki na babeczki umieszczamy w jednym naczyniu, miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przekładamy do papilotek (prawie do pełnej wysokości). Pieczemy około 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy krem. Gorzką i mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką. Odstawiamy do przestygnięcia i zgęstnienia.
Uzyskany krem czekoladowy przekładamy do szprycy i wyciskamy różyczkę na każdej babeczce. Ozdabiamy perełkami. Nadziewamy na wykałaczkę, umieszczamy w pojemniku wypełnionym cukrem (świetna podpora dla lizaków).

Smacznego :]

babeczkowe cake pops

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress