Babeczki z masłem orzechowym i kremem


Babeczki z masłem orzechowym to obowiązkowy punkt każdej halloweenowej imprezy. Intensywnie fistaszkowy smak ciasta połączony z nieco delikatniejszym, puszystym kremem. Wspaniała kompozycja, która nigdy nie zawodzi. Łatwe w przygotowaniu, a przy odpowiedniej dekoracji niezwykle efektowne. Jedzcie, pijcie i bądźcie straszni! ;]

Składniki (na 12 babeczek):

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2/3 szklanki masła orzechowego 100%
  • 2 jajka L
  • 2/3 szklanki mleka 2%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* szklanka o pojemności 250 ml

Składniki na krem:

  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%
  • 1/3 szklanki masła orzechowego
  • 1 czubata łyżka cukru pudru (lub więcej – wedle uznania)
  • 1/2 szklanki posiekanych fistaszków

Przygotowanie:

Formę na babeczki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Wszystkie składniki na babeczki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskaną masę rozdzielamy równo między papilotki.

Pieczemy około 25 minut – do tzw. „suchego patyczka”. Odstawiamy do przestygnięcia.

Ubijamy śmietanę kremówkę. Dodajemy cukier puder i masło orzechowe, miksujemy krótką chwilę wyłącznie do połączenia lub mieszamy szpatułką. Przekładamy do szprycy/ rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką. Dekorujemy wierzch każdej babeczki, posypujemy posiekanymi fistaszkami.

Smacznego :]

 

babeczki z masłem orzechowym

babeczki z masłem orzechowym i kremem

babeczki z masłem orzechowym 1

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress