Babeczki z masłem orzechowym i kremem
Babeczki z masłem orzechowym to obowiązkowy punkt każdej halloweenowej imprezy. Intensywnie fistaszkowy smak ciasta połączony z nieco delikatniejszym, puszystym kremem. Wspaniała kompozycja, która nigdy nie zawodzi. Łatwe w przygotowaniu, a przy odpowiedniej dekoracji niezwykle efektowne. Jedzcie, pijcie i bądźcie straszni! ;]
Składniki (na 12 babeczek):
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2/3 szklanki masła orzechowego 100%
- 2 jajka L
- 2/3 szklanki mleka 2%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szklanka o pojemności 250 ml
Składniki na krem:
- 1 szklanka śmietany kremówki 36%
- 1/3 szklanki masła orzechowego
- 1 czubata łyżka cukru pudru (lub więcej – wedle uznania)
- 1/2 szklanki posiekanych fistaszków
Przygotowanie:
Formę na babeczki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wszystkie składniki na babeczki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskaną masę rozdzielamy równo między papilotki.
Pieczemy około 25 minut – do tzw. „suchego patyczka”. Odstawiamy do przestygnięcia.
Ubijamy śmietanę kremówkę. Dodajemy cukier puder i masło orzechowe, miksujemy krótką chwilę wyłącznie do połączenia lub mieszamy szpatułką. Przekładamy do szprycy/ rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką. Dekorujemy wierzch każdej babeczki, posypujemy posiekanymi fistaszkami.
Smacznego :]
Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Smakowały i narzeczonemu, który nie jest fanem słodyczy ☺️
Bardzo się cieszę :]