Babeczki z budyniem, rabarbarem i bezą


Bardzo długo wahałam się jakie babeczki przygotować na wieczór panieński w stylu boho. Ostatecznie wybór padł na ucierańce z kremem, owocami i kruchą bezą. I całe szczęście, bo efekt końcowy był wspaniały. Wypieki wyglądały bardzo apetycznie i świetnie wpasowały się w klimat imprezy. A do tego zauroczyły podniebienia uczestniczek wieczoru. Wszystko za sprawą mięciutkiego ciasta wypełnionego waniliowym budyniem i rabarbarem, zwieńczonego słodką bezą. Idealna równowaga smaków, piękny aromat i uciecha dla oka. Polecam nie tylko na babskie spotkania :]

Składniki na ciasto (na 12 sztuk):

  • kostka masła (200 g)
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łodygi rabarbaru

Składniki na budyń:

  • 300 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru
  • 2 torebki cukru z prawdziwą wanilią (2 x 10g)
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieramy przy pomocy miksera z cukrem oraz cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka i miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz śmietanę i ponownie miksujemy do połączenia składników. Dodajemy umyty i pokrojony rabarbar (nie ma konieczności obierania). Mieszamy.

Przygotowujemy budyń. 100 ml mleka łączymy trzepaczką z żółtkami, cukrem oraz mąką. Pozostałe 200 ml mleka podgrzewamy w rondelku. Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszamy moc palnika do połowy, dodajemy przygotowaną miksturę i energicznie mieszamy do momentu aż otrzymamy konsystencję budyniu. Odstawiamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, nadal miksując. Na koniec dosypujemy skrobię ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy.

Formę do muffinek uzupełniamy dużymi papilotkami-kubeczkami. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Każdą foremkę wypełniamy czubatą łyżką ciasta z rabarbarem. Następnie wykładamy 1 łyżkę budyniu i 1 porcję ciasta. Wszystkie warstwy nie powinny przekroczyć 2/3 wysokości papilotki. Wierzch przykrywamy ubitą pianą. Pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do przestudzenia (najlepiej pozostawić w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia – dzięki temu beza na pewno nam nie opadnie).

Smacznego :]

babeczki z budyniem i rabarbarem

babeczki z rabarbarem i budyniem

babeczki boho

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress