Babeczki z borówkami i kokosową kruszonką


Organizujecie piknik? Wybieracie się na kąpielisko? Planujecie garden party? Zamiast gotowych drożdżówek i jagodzianek przygotujcie domowe babeczki z borówkami i kokosową kruszonką. Delikatne, miękkie z chrupiącą nutą egzotyki. Oszaleje na ich punkcie cała rodzina, znajomi i sąsiedzi (sprawdzone!). A kokosową kruszonkę będziecie wyjadać na surowo prosto z miski – dlatego w przepisie jest jej trochę więcej ;]

Składniki na ciasto (na 12 babeczek):

  • 400 g mąki
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 100 g rozpuszczonej i przestudzonej margaryny
  • 200 g gęstej śmietany
  • 300 g borówek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 50 g miękkiej margaryny
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki brązowego cukru

Przygotowanie:

Składniki na kruszonkę zagniatamy, rozkruszamy palcami, odstawiamy na bok.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do muffinek wykładamy papilotkami.
W jednej misce umieszczamy przesianą mąkę, cukier, jajka, rozpuszczoną margarynę, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy borówki, mieszamy. Przygotowaną masę rozkładamy między papilotki. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

babeczki z borówkami i kokosowa kruszonką 1

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress