Babeczki z ajerkoniakiem


Z tak aromatycznymi babeczkami nie spotkałam się jeszcze nigdy. Ich zapach przedostanie się przez każdy pojemnik, kusząc, nęcąc i prosząc o skosztowanie. Przepis na ciasto ajerkoniakowe rozprzestrzeniał się w moim biurze z zawrotną prędkością, zbierając same ochy i achy – nie mogłam go zlekceważyć. Po lekkiej modyfikacji sprawdził się jako idealna baza do cupcakes. Idealnym wykończeniem okazał sie serek mascarpone zmiksowany z resztką advocatu. Uwielbiam takie słodkie spontany – zwłaszcza jak okazują się hitem :]

Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jaja (białka i żółtka osobno)
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2/3 szklanki ajerkoniaku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:

  • 400 g mascarpone
  • 100 ml ajerkoniaku

Przygotowanie:

Formę do babeczek wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy na bok.
Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy olej, mąkę oraz proszek – miksujemy. Dolewamy ajerkoniak, ponownie miksujemy. Na końcu delikatnie wprowadzamy do masy ubite białka, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki.
Przekładamy do papilotek – do ¾ wysokości. Pieczemy około 20-25 minut – do tzw „suchego patyczka”. Odstawiamy do przestygnięcia.
Przygotowujemy krem. Miksujemy mascarpone z ajerkoniakiem. Uzyskaną masę przekładamy do szprycy. Dekorujemy wierzch babeczek.

Smacznego :]

babeczki z likierem

babeczki ajerkoniakowe

babeczki z advocatem

babeczki z advocatem 1

Zapisz

4 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress