Babeczki kawowe z kremem mascarpone i bezą


W czasach, w których dobra są ogólnodostępne i w każdej chwili możemy spełnić nasze materialne zachcianki (o ile sprzyja temu stan naszego konta), coraz większą wartość zyskują prezenty, które angażują nas nie tylko finansowo, ale przede wszystkim emocjonalnie. Upominek, którego przygotowanie oprzemy na własnym pomyśle, włożymy w niego pracę i serce, poświęcimy tak cenny dzisiaj czas, potrafi nierzadko przynieść o wiele więcej radości niż kosztowna alternatywa. Myśląc nad prezentem na Dzień Matki postanowiłam, że obowiązkowo dołączę do niego słodki dodatek, zawierający ulubione smaki moich dwóch mam. Połączyłam ze sobą i zmodyfikowałam 3 różne przepisy, otrzymując 12 minibomb kalorycznych, które uzupełniają zapotrzebowanie energetyczne przeciętnego człowieka ze spora nadwyżką ;] No ale kto w taki wyjątkowy dzień liczy kalorie? :]

 

 Składniki na 12 babeczek:

  • 150 g masła
  • 120 g drobnego cukru do wypieków (w tym opakowanie cukru z prawdziwą wanilią)
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (w proszku)

Masło ucieramy mikserem na puszystą i jasną masę. Dodajemy cukier i dalej ucieramy. Wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników. Dodajemy pozostałe składniki, ponownie miksujemy.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki (do ¾ wysokości), wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 20 – 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.

Składniki na krem:

  • 500g serka mascarpone
  • 50 ml likieru Sheridan`s
  • 2 łyżki cukru pudru

Mieszamy do połączenia składników.

Składniki na bezy:

  • 3 białka
  • pół szklanki cukru

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Na arkuszu papieru do pieczenia odrysowujemy 12 okręgów o średnicy papilotki. Na środek każdego okręgu wykładamy po dużej, bardzo czubatej łyżce ubitej masy, rozprowadzamy nie wychodząc poza nakreśloną linię. Im wyższy będzie uformowany kształt bezy, tym ciekawiej będzie się prezentował na babeczce. Zostawiamy między nimi nieduże odstępy – trochę urosną. Pieczemy około 45 minut do godziny w temperaturze 140 stopni, suszymy przy uchylonym piekarniku.

Na każdą babeczkę wykładamy czubatą łyżkę kremu mascarpone, przykrywamy bezą. Ja dodatkowo owinęłam każdą babeczkę ozdobną obwolutą.

Smacznego!

 babeczki kawowe z mascarpone i bezą

2 Comments

  1. Wypróbowałam przepis i tak jak przypuszczałam…obłęd! Do kremu dodałam zamiast cukru białą czekoladę. Robią wrażenie wyglądem i smakiem.

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress