Babeczki herbaciane z lemon curd


Delikatne i puszyste w konsystencji, intensywne i wyraziste w smaku. Babeczki z dodatkiem brytyjskiej herbaty Lady Grey z nutką cytrusów i bergamotki, skrywające gęsty, cytrynowy krem. Wyrafinowana alternatywa dla tradycyjnych wypieków ucieranych. Polecam nie tylko na niedzielny podwieczorek, za to obowiązkowo do świeżo zaparzonej herbaty :]

Składniki na babeczki (12 sztuk):

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki zmielonej herbaty Lady Grey (z torebki)

*zaleca się, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej

Składniki na lemon curd:

  • sok z 3 cytryn
  • skórka otarta z 3 cytryn
  • 200 g cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • 2 jajka

Przygotowanie:

Formę do muffinów wykładamy papilotkami (ja tym razem użyłam ceramicznych foremek). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wbijamy kolejno jajka, miksujemy. Dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz herbatę. Następnie mleko, ponownie miksujemy.
Przygotowujemy lemon curd. W rondelku umieszczamy wszystkie składniki. Gotujemy aż do zgęstnienia. Powinniśmy otrzymać konsystencję budyniu.
Do każdej z papilotek przekładamy po łyżce ciasta, następnie 2 łyżeczki lemon curd  oraz ponownie łyżce ciasta (wszystkie warstwy nie powinny przekraczać ¾ wysokości papilotki).
Pieczemy około 20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem.

Smacznego :]

 

babeczki z lady grey

babeczki z lemon curd

babeczki hebaciane z lady grey

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress