Babeczki herbaciane z lemon curd
Delikatne i puszyste w konsystencji, intensywne i wyraziste w smaku. Babeczki z dodatkiem brytyjskiej herbaty Lady Grey z nutką cytrusów i bergamotki, skrywające gęsty, cytrynowy krem. Wyrafinowana alternatywa dla tradycyjnych wypieków ucieranych. Polecam nie tylko na niedzielny podwieczorek, za to obowiązkowo do świeżo zaparzonej herbaty :]
Składniki na babeczki (12 sztuk):
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 125 g masła
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki zmielonej herbaty Lady Grey (z torebki)
*zaleca się, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej
Składniki na lemon curd:
- sok z 3 cytryn
- skórka otarta z 3 cytryn
- 200 g cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
- 2 żółtka
- 2 jajka
Przygotowanie:
Formę do muffinów wykładamy papilotkami (ja tym razem użyłam ceramicznych foremek). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wbijamy kolejno jajka, miksujemy. Dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz herbatę. Następnie mleko, ponownie miksujemy.
Przygotowujemy lemon curd. W rondelku umieszczamy wszystkie składniki. Gotujemy aż do zgęstnienia. Powinniśmy otrzymać konsystencję budyniu.
Do każdej z papilotek przekładamy po łyżce ciasta, następnie 2 łyżeczki lemon curd oraz ponownie łyżce ciasta (wszystkie warstwy nie powinny przekraczać ¾ wysokości papilotki).
Pieczemy około 20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego :]