Intensywnie cytrynowe babeczki z dżemem porzeczkowym, przykryte delikatną bezą. Będą ozdobą każdej imprezy i zachwycą wszystkich gości. Pojawi się tylko pytanie – jak to zjeść? Najlepiej na swój własny sposób. Można przebijać się widelczykiem przez wszystkie wastwy na raz, można najpierw zjeść bezę, a nastepnie babeczkę z dżemem, można zjeść bezę z dżemem, a na końcu babeczkę, można też najpierw zjeść babeczkę z dżemem, a później zagryźć bezą  Którą metodę byście wybrali? 

Składniki (na 12 sztuk):

  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 120 g masła
  • 100 ml maślanki
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Ponadto:

  • słoik dżemu z czarnej porzeczki (około 280 g)

Przygotowanie:

Bezy najlepiej przygotować na wieczór przed przyrządzeniem babeczek.
Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Odrysowujemy na nim 12 okręgów o średnicy spodu babeczki.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy cukier, a następnie skrobię ziemniaczaną. Uzyskaną masę przekładamy do szprycy i wypełniamy odrysowane na pergaminie okręgi, tworząc spiralki. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 140 stopni. Suszymy w uchylonym piekarniku.
Formę na babeczki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki na babeczki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskaną masę przekładamy do papilotek – do ¾ wysokości. Pieczemy około 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia.
Na wierzchu każdej babeczki układamy porcję dżemu, przykrywamy bezą delikatnie dociskając. Układamy na paterze.

Smacznego :]